понеделник, 18 септември 2017 г.

Илмари Ханикайнен - Награда Илмари Ханикайнен

/Текстът е подготвен от Албена Кехлибарева/

Композиторът Илмари Ханикайнен често е сравняван със Селим Палмгрен, от когото е 14 години по-млад. Подобно както и Селим Палмгрен, Илмари Ханикайнен е прекрасен пианист и чрез цялостното си творчество насочва финландската класическа музика от късния романтизъм в края на XIX век към импресионизма.  Понякога многоцветието и чувствителността на този композитор са сравнявани със света на Дебюси. Музикалното наследство на Илмари Ханкийнен съдейства за идентифицирането на националната композиторска школа. 
Илмари Ханикайнен оставя значими творби, сред които два прекрасни концерта за пиано и оркестър, много клавирни миниатюри, прелюдии и поеми. Автор на значителен брой песни в областта на жанра „Lied“, сакрални песни за глас и орган, сред които особено се ценят оп. 38, № 5 "Всичко за Христа",  "Отче наш" оп. 24,  Траурен марш, оп. 23, голям брой хорови и камерни творби, като особено важно място се полага на финландските вариации за пиано, наречени „Variations fantasques“ (1916 - 1924),  на "Debussyn varjokuva" оп. 5, № 4 ("Силует на Дебюси" 1921), "Ilta" оп. 4, № 3 ("Вечер") в няколко редакции, поемите оп.14 и други.                             


 
Роден на 19 октомври 1892 г. Ювяскюла (Йювяскюла, фин. Jyväskylä), Финландия, умира на 25 юли 1955 г. в езерото Кухмойнен, Финландия, по време на пътуване с ветроходство. Някои колеги, като композиторът Ааре Мериканто, имащи предвид изключително изтънчената и ранима душевност на своя колега Ханикайнен, считат смъртта на композитора за самоубийство.
Истинското име на Ханикайнен е Тойво Илмари Ханикайнен. Тримата сина в семейството са изтъкнати музиканти. Неговият брат е също композитор – Вейно Ханикайнен, с когото през целия си живот Илмари Ханикайнен се съревновава, а вторият му брат е диригентът - Тауно Ханникайнен. След като следва в Университета в Хелзинки от 1911 до 1914 като ученик на Ерки Мелартин, Илмари Ханикайнен става ученик на Франц Шрекер във Виена, а през следващите години (1915 до 1917) продължава обучението си при Александър Зилоти (учител на Сергей Рахманинов) в Санкт Петербург (по препоръка на неговия хелзинкски професор
Ерки Мелартин). Една година учи при Алфред Корто в Париж (1919). Така в трудните години по време на Първата световна война и голямата световна икономическа криза Илмари Ханикайнен успява да получи най-високо за времето си образование и да изгради свой стил по еталон на най-високите европейски образци. Завръщайки се във Финландия, Илмари Ханикайнен концертира активно и преподава пиано в консерваторията в Хелзинки като по-късно се хабилитира като първият професор по пиано в същата консерватория, придобила статут на „Сибелиус - Академия". Въпреки големите обществени успехи като композитор, пианист и педагог, в личния си живот Илмари Ханикайнен остава самотен, обкръжен донякъде от неколцина доверени приятели. Затова хипотезата, изказана от композитора и негов добър приятел Ааре Мериканто за кончината на Илмари Ханикайнен може да се окаже вярна. Тленните останки на композитора се намират днес в почетното гробище "Хиетаниеми" в Хелзинки.

 ⇛
Илмари ХАНИКАЙНЕН - Награда
Тази фондация за популяризиране на класическата и съвременна музика във Финландия ще удостои тази година (2017) постиженията на финландската музикална педагогика с еднократна награда от 15 000 евро. Наградата е кръстена на името на големия финландски композитор Илмари Ханикайнен. В края на месец септември фондацията ще връчи наградата на финландски педагог по пиано с международна известност.
Фондацията е домакин на международен конкурс по пиано, носещ името на Илмари Ханикайнен в град Ювяскюля, родния град на композитора, намиращ се в централна Финландия, който се провежда от 1975 г. насам.

(Изпълнение на избрани песен и клавирна творба от Илмари Ханикайнен може да бъде проследено на сайта на Радио Бинар от концерт, състоял се на 4 декември в Първо Студио на Българско национално Радио, под патронажа на Н. Пр. Посланик на Финландия г-жа Пайви Блинникка, по повод 100 години от обявяването на независима Финландия по проект и в изпълнение на Албена Кехлибарева /мултивизия на картини от финландски художници - Стоянила Стоянова и Катерина Симеонова/
https://www.youtube.com/watch?v=_zkp9Ah0Va0&t=26s
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар